Fra den 1. januar 2014 blev det muligt at stifte et iværksætterselskab (IVS) med blot én krone i selskabskapital. I midten af september var antallet af nystiftede IVS’er nået op over 4.000, hvilket svarer til, at omtrent hver fjerde nystiftede selskab er et IVS. En af de erhvervsfolk, der har valgt at benytte sig af IVS-formen, er Henrik Ørum Nissen. Han har tidligere stiftet selskaber og har valgt at stifte sit seneste selskab Meet Over Coffee som et IVS.
Da iværksætter og foredragsholder, Henrik Ørum Nissen, i sin tid skulle stifte Dansk Netværks Akademi, valgte han dengang, at det skulle være et anpartsselskab. Men seneste skud på stammen valgte han skulle være et iværksætterselskab (IVS). Selskabets idé er at skabe kontakt mellem erhvervsdrivende, som ønsker at møde andre erhvervsfolk, eksempelvis med henblik på at afsøge fremtidige forretningsmuligheder. Selskabet består i første omgang af en hjemmeside meet over coffee (.) net og en LinkedIn-gruppe. Man betaler et gebyr for at deltage samt et månedligt fast gebyr for at være medlem af netværket og får så forslag til kaffemøder med ligesindede nye kontakter.
IVS signalerer dynamik
Formålet med IVS’erne er, at det skal være nemmere at etablere en virksomhed i selskabsform. Derfor kan et IVS stiftes med en selskabskapital helt ned til én krone. Men målet er også, at IVS’erne skal være reelle og levedygtige virksomheder, som kan udvikle sig og spare selskabskapitalen op, mens virksomheden vokser. En del af overskuddet skal lægges til side, så der opbygges en kapital, der svarer til kravet for et ApS. Her er kravet i dag på 50.000 kroner. ”Den primære grund til at vælge et IVS er, at det er nemmere at gøre stort. Du ved, at du skal gøre noget ved egenkapitalen. Et IVS signalerer ikke soliditet, men det signalerer dynamik. Så signalværdien er, at vi skal noget mere, og at vi vil noget mere, netop fordi en del af overskuddet skal forblive i selskabet”, forklarer Henrik Ørum Nissen.
Et iværksætterselskab (IVS) er en særlig type anpartsselskab, der har pligt til at henlægge 25 procent af overskuddet , indtil henlæggelsen og overskuddet tilsammen udgør 50.000 kroner. Man kan stifte et IVS med en selskabskapital på mellem 1 og 49.999 kroner. Ejeren af et IVS hæfter ikke for selskabets drift med sin personlige formue. Til gengæld er selskabet underlagt mange af de regler, som gælder for anpartsselskaber, og blandt andet skal selskabet aflægge årsrapport efter årsregnskabsloven. Søg rådgivning hos din revisor, hvis du vil høre nærmere om fordele og ulemper ved et IVS eller have hjælp til at stifte denne nye, populære selskabsform.
Velegnet til nye aktiviteter
Den lave stiftelseskapital er naturligvis et godt argument for at stifte netop denne form for selskab, og om det fortæller Henrik Ørum Nissen: ”Vi skal ud at finde kapital på et tidspunkt, men vi kan starte vores nyeste aktivitet med kun 3.200 kroner. Den beskedne kapital har jeg indskudt via mit holdingselskab og er nok til at komme i gang”. Eksemplet viser, at et IVS kan være velegnet for erhvervsdrivende, der gerne vil starte en ny forretning op sideløbende med en eksisterende. Dette gælder, hvis kapitalkravet er begrænset. Det er ledelsens ansvar at sikre, at der er forsvarlig kapital til rådighed. Kapitalen skal matche de aktiviteter, som virksomheden udøver. Derfor er det heller ikke alle aktiviteter, der kan drives via et IVS.
Stiftelse af iværksætterselskab på fire dage
Et IVS stiftes ved, at man indsender en blanket til Erhvervsstyrelsen. For Henrik Ørum Nissen var det en ganske gnidningsfri proces. ”Det tog ikke lang tid at stifte iværksætterselskabet. Vi havde hørt, at det kunne tage lang tid, men da vi stiftede det, gik det meget stærkt, og vi fik det på fire dage”, påpeger han og afslutter: ”Det er vigtigt at få rådgivning om selskabsform og selskabsstruktur. Det koster penge at få denne rådgivning, men på den lange bane er det bedre end at begå fodfejl, og meget bedre end at skulle i gang med en oprydning”.